DEPORTAREA ETNICILOR GERMANI ÎN URSS – O ISTORIE DOCUMENTARĂ

Documente privind deportarea membrilor minorității germane din România la muncă forțată în Uniunea Sovietică, luând în considerare în mod special Braşovul şi Ţara Bârsei (1944-1950).

Deportarea în Uniunea Sovietică reprezintă în memoria colectivă a germanilor din România cea mai gravă cezură din istoria minorității. Aproape că nu există familie care să nu fi fost implicată. Măsura a afectat în mod direct segmentul de populaţie capabil de reproducere biologică (femei de la 18 la 30 de ani, bărbați de la 17 la 45 de ani), ceea ce a zdruncinat profund încrederea într-un viitor al minorităţii germane în România socialistă.
În România, în perioada comunistă, deportarea a fost comemorată în cadrul Bisericii Evanghelice. Abia după încheierea acestei epoci au devenit posibile evenimente comemorative la scară mai largă.
La 11 ianuarie 2015 a avut loc în sala festivă a Forumului Democrat al Germanilor din Judeţul Braşov un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 70 de ani de la deportare, eveniment care s-a bucurat de prezenţa unui public numeros [Link forumkronstadt.ro/karpatenrundschau-artikel/artikel/drama-einer-gesamten-minderheit/]. Cu această ocazie au fost prezentate placa memorială care fusese creată pentru Biserica Neagră [Link 15-01-11.70.Jahre.Deportation.doc] şi de asemenea o versiune provizorie a Cărţii memoriale braşovene, ambele dedicate victimelor celui de-al Doilea război mondial şi ale deportării [Link: 15-03-02.Zum Stand des Kronstädter Gedenkbuches über die Opfer des Zweiten Weltkrieges und der Deportation.doc].
Cu ocazia comemorării a 70 de ani și a evenimentului memorial de la Braşov, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a creat expoziția „Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară” [Link Prezentare Expo Brasov_2.pdf], care a fost prezentată de către Dr. Claudiu Secasiu (membru al Consiliului CNSAS) într-o prelegere introductivă. Receptarea extrem de pozitivă a expoziției de către membrii Forumului și cei prezenți la evenimentul memorial a încurajat Forumul să realizeze o versiune electronică a întregii expoziţii, accesibilă aici. Forumul Democrat al Germanilor din Braşov mulţumeşte CNSAS pentru realizarea expoziției și pentru permisiunea de a publica documentele online.