Suntem a treia forţă politică din Braşov

Direcţia Judeţeană de Statistică Braşov a făcut publice datele finale de la scrutinul din 10 iunie 2012 şi pot să spun, cu mândrie, că rezultatele noastre sunt foarte bune. Practic, în Braşov, am devenit a treia forţă politică, după USL şi PDL, ceea ce nu-i puţin lucru pentru o organizaţie care în urmă cu 4 ani nici nu intra în Consiliul Local. Am obţinut 9348 de voturi, ceea ce ne dă dreptul la doi consilieri. Şi la Consiliul Judeţean ne-am descurcat bine, am obţinut 13.377 voturi, adică vom avea doi consilieri şi în acest for.

Mulţumesc celor care ne-au dat şansa să arătăm ce putem face pentru Braşov.

Cristian Macedonschi

19.06.2012

Comunicat de presa in legatura cu rezultatele alegerilor locale din 10 iunie 2012


 
Consiliul director al organizatiei judetele Brasov a Forumului Democrat al Germanilor din Romania (F.D.G.R.) a analizat, in cadrul unei sedinte care a avut loc luni, 18 iunie a.c., rezultatele obtinute la alegerile locale din 10 iunie a.c. Consiliul director apreciaza aceste rezultate drept satisfacatoare, avand in vedere ca pentru prima oara in perioada postcomunista Forumul German a reusit sa obtina pe liste proprii consilieri in Consiliul Local al municipiului Brasov si in Consiliul Judetean Brasov.
Pentru Consiliul Local al municipiului Brasov, Forumul German a intrunit 9348 voturi, adica 7,57 la suta din totalul voturilor valabil exprimate. Cu acest rezultat, Forumul German a ocupat la nivelul municipiului Brasov, dupa USL si PDL, locul trei in ierarhia formatiunilor politice participante la alegeri. In urmatorii patru ani, Forumul German va fi reprezentat in Consiliul Local al municipiului Brasov prin doi consilieri.
Pentru alegerea Consiliului Judetean Brasov, Forumul German a obtinut 13.377 voturi, adica 5,03 la suta din numarul total al voturilor valabil exprimate. Datorita acestui rezultat, Forumul German o obtinut doua mandate de consilier in Consiliul Judetean Brasov.
Alte unitati administrativ-teritoriale din judet, unde Forumul German va fi reprezentat in urmatorii patru ani in forul deliberativ local, sunt orasul Rupea si comuna Bunesti. Aici, Forumul German a obtinut cate un mandat de consilier in respectivele consilii locale. Din pacate, in celelalte circumscriptii electorale, unde Forumul German a avut candidati - municipiile Fagaras si Codlea, comunele Bod, Halchiu, Maierus, Prejmer si Soars -, au fost consemnate rezultate nesatisfacatoare, sub pragul electoral.
Insa in general, consiliul director a constatat cu satisfactie confirmarea trendului ascendent al implicarii Forumului German in domeniul politicii locale din judetul Brasov. Daca la alegerile locale de acum patru ani, F.D.G.R. a putut inregistra in judet in total 107 de candidaturi, la scrutinul din 10 iunie a.c. Forumul German a fost prezent cu 130 de candidaturi. In total, F.D.G.R. a obtinut acum la nivelul judetului Brasov sase mandate de consilier (fata de patru in 2008).
Consiliul director al organizaţiei judeţene Braşov a Forumului German mulţumeşte pe această cale tuturor alegătorilor care, la alegerile locale din 10 iunie a.c., au dat votul lor candidaţilor F.D.G.R. Organizaţia noastră se angajeaza sa serveasca, prin consilierii locali si judeteni alesi, interesul public, urmarind dezvoltarea echilibarata - economica, sociala, culturala - a judetului Brasov si a tuturor localitatilor judetului, indiferent de culoarea politica a primarilor si de componenta consiliilor locale.
Multumirile noastre sunt adresate de asemenea voluntarilor care s-au implicat in campania electorala decenta sustinuta de F.D.G.R precum si donatorilor care ne-au sprijinit din punct de vedere financiar.
Wolfgang Wittstock
(presedinte)

Ce a putut Sibiul poate si Brasovul.

Macedonschi Cristian pentru Primaria Brasov.

Comunicat de presa, 08.05.2012: 

link

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Programul Forumului Democrat al Germanilor din România de administrare a județului Brașov în perioada 2012-2016
(Sinteză)

Programul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) de administrare a județului Brașov în perioada 2012-2016, cu care ne prezentăm în fața alegătorilor, în perspectiva alegerilor locale din 10 iunie 2012, porneşte de la realităţile actuale şi necesităţile de perspectivă din judeţ. Programul a fost elaborat în cursul acestui an, de specialiștii noștri, asistați de cei ai Clubului Economic German Brașov și cei din cadrul organizaţiei judeţene Sibiu a Forumului German, care dispun de o bogată experiență în chestiuni de administrație publică locală.
Principiile de bază ale acestui program sunt următoarele:
• promovarea unei dezvoltări echilibrate a judeţului; aceasta se realizează prin proiecte de infrastructură, dar şi prin alocarea echitabilă a fondurilor, fără a ţine seamă de culoarea politică a primarilor sau de componenţa consiliilor locale
• aşezarea pe primul plan a nevoilor oamenilor: de educaţie şi formare pe tot parcursul vieţii, de asigurare a locurilor de muncă, de îngrijire a sănătăţii, de protecţie socială şi de asigurare a drepturilor cetăţeneşti, de recreere ş.a.
• protejarea naturii prin măsuri adecvate şi prin promovarea unei dezvoltări durabile a economiei şi turismului
• eficientizarea administraţiei judeţene prin formarea continuă a personalului şi adaptarea structurii aparatului administrativ la noile condiţii.
Programul FDGR pentru judeţul Brașov este în concordanţă cu programele pentru localităţile în care FDGR are candidaţi la alegerile locale din 2012, programul judeţean fiind completat de cele locale.
Principalele domenii de activitate, pe care le vom avea în vedere, sunt:

1. Industria şi serviciile

Forumul German va pune accent pe îmbunătăţirea condiţiilor necesare dezvoltării industriei şi serviciilor, pornind de la premiza că aceste sectoare reprezintă principala sursă de venituri şi de creare a noi locuri de muncă.
Forumul German se va implica puternic, beneficiind de expertiza Clubului Economic German Brașov, în atragerea unor investitori, în special investitori străini din spațiul european germanofon. În acest sens ne propunem, printre altele:
- colaborarea dintre consiliul judeţean şi consiliile locale cu scopul de a pune la dispoziţia investitorilor terenurile necesare;
- oferirea unui sprijin logistic celor care doresc să dezvolte o afacere în judeţul Brașov;
- susţinerea iniţiativelor producerii de energie regenerabilă şi nepoluantă;
- finalizarea grabnică a Aeroportului de la Ghimbav, aeroport internațional, proiect de anvergură ce interesează deopotrivă mediul de afaceri, turiştii și agenți din domeniul turismului, participanţii la evenimente culturale etc.

2. Agricultura şi silvicultura

Forumul German consideră că agricultura și silvicultura au încă în judeţul Brașov un însemnat potenţial de creştere. Vom acorda atenție în special aspectelor ecologice din aceste domenii.

3. Infrastructura de apă-canal

Asigurarea apei potabile, colectarea şi epurarea apei uzate în toate zonele judeţului sunt premise pentru o dezvoltare durabilă şi stoparea depopulării satelor.

4. Infrastructura de transport

Forumul German susţine, printre altele, necesitatea:
- modernizării drumurilor care leagă zonele mai puţin dezvoltate de centrele urbane
- construirii de piste de biciclete în şi între localităţi
- accesarea de fonduri europene pentru realizarea acestor proiecte.

5. Protecţia mediului

Vom promova proiecte care garantează dezvoltarea durabilă și protecția biodiversității precum și managementul deșeurilor la standarde europene.

6. Domeniul social

Forumul German consideră că în domeniul social serviciile trebuie îmbunătăţite şi diversificate, în funcţie de necesităţile unui număr cât mai mare de persoane.
Forumul German este adeptul unui sistem social în care instituţiile de stat sunt completate de cele private. Acestea din urmă pot oferi servicii în parteneriat cu instituţiile de stat sau pot contracta servicii. În toate cazurile, acordarea serviciilor sociale trebuie să respecte standardele de calitate.

7. Sănătatea

Forumul German consideră că descentralizarea realizată până în prezent în domeniul sănătăţii este insuficientă şi trebuie completată prin alte măsuri. Astfel, pentru ca autorităţile locale să-şi poată asuma cu adevărat răspunderea ce le revine în managementul spitalelor, este necesar ca la nivelul consiliilor locale, respectiv, judeţene să se poată lua decizii cu privire la structura unităţilor spitaliceşti din subordine.
De asemenea, trebuie reformat sistemul de finanţare, întrucât prin contractele rigide cu Casele de Asigurări de Sănătate şi finanţarea insuficientă a programelor naţionale s-a ajuns la o funcţionare nesatisfăcătoare a celor mai multe spitale.

8. Învăţământul

Forumul German consideră că principala resursă pentru dezvoltarea judeţului o reprezintă locuitorii săi, prin urmare, formarea acestora are o importanţă de prim rang. Diversitatea etnică, lingvistică şi culturală a comunităţilor reprezintă o bogăţie, prin varietatea de obiceiuri, tradiţii şi mentalităţi, iar educaţia trebuie să asigure păstrarea şi cultivarea acestor valori.

9. Cultura

Forumul German va promova, în continuare, îmbunătăţirea managementului cultural şi va susţine cofinanţarea proiectelor culturale în cadrul agendelor ce se stabilesc anual la nivel de judeţ şi local.
Forumul German susţine necesitatea protejării şi conservării patrimoniului cultural al judeţului Brașov.
Consiliul Judeţean Brașov va trebui să-şi asume în continuare dezvoltarea instituţiilor culturale din subordinea sa.
Prin consolidarea diverselor relaţii şi încheierea de noi parteneriate între judeţul Brașov şi localităţi din județul Brașov cu localităţi şi regiuni din alte ţări, se va realiza o intensificare a schimburilor culturale. Forumul German va sprijini preponderent relaţiile culturale cu spaţiul european de limbă germană.

10. Turismul

Forumul German consideră turismul ca fiind un vector important al dezvoltării economice şi sociale în judeţul nostru. Strategia judeţeană de turism va trebui actualizată, astfel încât judeţul Brașov să se menţină în topul destinaţiilor turistice, pe tot timpul anului. Vom avea în vedere diversificarea ofertelor turistice care pun în valoare patrimoniul cultural şi natural local. În acest domeniu ne bazăm și pe expertiza specialiștilor din cadrul Clubului Economic German Brașov.

11. Familia, recreerea şi sportul

Recreerea fiind un domeniu important al vieţii cotidiene, Forumul German susţine de exemplu diversificarea ofertelor de petrecere a timpului liber pentru tineri şi familii cu copii prin amenajarea de piste de biciclete în natură, de mini-parcuri tematice de distracţie sau a unor trasee educativ-recreative.

12. Urbanismul şi arhitectura

Forumul German va milita pentru întărirea disciplinei în domeniul construcţiilor, pentru a se elimina cazurile în care anumiţi beneficiari, prin nerespectarea avizelor date, să-şi aloce drepturi în defavoarea comunităţii şi a interesului general.

13. Îmbunătăţirea structurilor administrative

Forumul German consideră că o condiţie esenţială pentru îmbunătăţirea administraţiei publice este descentralizarea ei reală. Odată cu transferul anumitor competenţe de la nivelul central la structuri judeţene sau locale trebuie puse la dispoziţie, potrivit legii, şi mijloacele financiare necesare exercitării acestor competenţe.

14. Cooperarea regională şi interregională

Forumul German susţine cooperarea judeţului Brașov cu:
- alte judeţe din România
- regiuni/provincii/landuri/departamente din alte ţări.
Trebuie intensificate şi extinse relaţiile de cooperare deja existente şi dezvoltate colaborări şi parteneriate noi.
Scopurile acestor cooperări şi parteneriate sunt:
- preluarea experienţelor pozitive în abordarea unor probleme de interes comun, cum ar fi dezvoltarea durabilă, protecţia mediului, managementul deşeurilor ş.a.
- elaborarea unor proiecte de interes comun în cadrul programelor finanţate de UE
- valorificarea în comun a posibilităţilor turistice.
De asemenea, Forumul German consideră necesară sprijinirea comunităţilor locale din judeţ în vederea dezvoltării unor relaţii de cooperare şi parteneriate naţionale şi internaţionale.

Alegeri locale 2012

130 de candidati ai Forumului Democrat al Germanilor din Romania - Organizatia Judeteana Brasov la alegerile locale din 2012.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul local al comunei Bod.

 

Propunerea de candidat pentru functia de primar al municipiului Brasov.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul local al municipiului Brasov.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul local al comunei Bunesti.


Propunerea de candidat pentru functia de primar al municipiului Codlea.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul local al municipiului Codlea.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul local al municipiului Fagaras.

 

Propunerea de candidat pentru functia de primar al comunei Halchiu.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul local al comunei Halchiu.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul local al comunei Maierus.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul local al comunei Prejmer.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul local al orasului Rupea.

 

Propunerea de candidat pentru functia de primar al comunei Soars.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul local al comunei Soars.

 

Propunerea de candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean  Brasov.

 

Lista de candidati pentru functia de consilier in consiliul judetean al judetului Brasov.

Alegeri locale 2012

Adevărata alternativă!


1. De ce candidăm?

Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.) nu este un partid politic, ci organizația care, conform statutului său, reprezintă interesele minorității germane din România în plan cultural și politic. Legile electorale din țara noastră asimilează însă organizațiile minorităților naționale cu partidele politice, în privința participării la alegerile parlamentare sau locale.
În județul Brașov, Forumul German a participat cu candidați proprii la toate alegerile locale din perioada postcomunistă. La alegerile din iunie 2008, am obținut mandate în consiliile locale ale localităților Codlea, Rupea și Bunești. Considerăm că implicarea noastră în politică nu reprezintă doar un deziderat important al comunității noastre, ci poate fi benefică societății românești în general. A dovedit-o cu prisosință Sibiul, unde Forumul German constituie de ani buni principala forță politică, cu rezultate pozitive privind dezvoltarea economică și socială a localităților din județ și a județului Sibiu în ansamblu.
Istoria sașilor din Ardeal se întinde pe o perioadă de mai bine de 850 de ani. De-a lungul secolelor, minoritatea germană și-a adus o contribuție importantă la dezvoltarea economică, socială și culturală a Transilvaniei și implicit a multor localități din județul Brașov. Suntem mândri de ceea ce au realizat înaintașii noștri și în consecință nu ne este indiferent ceea ce se întâmplă în prezent în viața social-economică a acestei regiuni. Având în vedere aceste împrejurări, considerăm că pe de-o parte avem obligația morală de a ne implica în politica locală, iar pe de altă parte, ținând cont de ceea ce a realizat comunitatea noastră în cursul istoriei, că ne-am câștigat și dreptul de a ne implica politic, pentru a participa, alături de celelalte forțe politice, la luarea deciziilor privind problemele importante ale comunităților care trăiesc în localitățile județului Brașov.

2. Câteva premiere

Pentru alegerile locale din 10 iunie 2012, Organizația Județeană Brașov a F.D.G.R. a putut înregistra, în circumscripțiile electorale din județ, un număr total de 130 de candidaturi. Am depus o listă cuprinzând 36 de candidați pentru Consiliul Județean Brașov precum și liste de candidați pentru consiliile locale ale municipiilor Brașov, Codlea și Făgăraș, pentru consiliul local al orașului Rupea și pentru consiliile locale ale comunelor Bod, Bunești, Hălchiu, Măieruș, Prejmer și Șoarș. Lista depusă pentru alegerea Consiliului Local al municipiului Brașov este completă (34 candidaturi).
Pentru prima dată în perioada postcomunistă, am reușit să depunem candidaturi pentru funcția de primar nu doar în municipiul Brașov, ci și în alte trei localități din județ. Trei din cei patru candidați la funcția de primar, care se prezintă la alegeri sub sigla electorală a Forumului German - Christian Macedonschi (Brașov), Octavian Bogdan (Codlea) și Norbert Stengel (Șoarș) - s-au repatriat în anii de după 22 decembrie 1989 din Germania. La Hălchiu, pentru funcția de primar va candida, în numele Forumului German, dl. Levente Bölöni. Toți cei patru candidați dispun de o bogată experiență  managerială, care le va folosi desigur în cazul în care vor obține girul electoratului.
O premieră importantă o constituie și faptul că persoane influente din cadrul Clubului Economic German Brașov (înființat din inițiativa noastră în anul 2006) s-au declarat de acord să candideze pe listele Forumului German la alegerile locale din 10 iunie 2012. Voi da un singur exemplu în acest sens, cel al d-lui inginer diplomat Werner Braun, președintele acestui club, care ocupă poziția a doua atât pe lista noastră de candidați pentru Consiliul Județean Brașov cât și pe cea pentru Consiliul Local al municipiului Brașov. Însuși domnul Alexandru Blemovici, director general al puternicei companii INA Schaeffler Brașov, a salutat printr-o declarație publică candidatura d-lui Werner Braun la funcția de consilier.
În fine, doresc să menționez o altă premieră privind participarea noastră la alegerile locale: Pentru prima dată, pe listele noastre de candidați - de ex. lista pentru Consiliul Județean precum și listele pentru consiliile locale Brașov, Făgăraș și Bunești - apar și persoane care candidează în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, lucru permis de legislația în materie, de când România este parte a Uniunii Europene. Acești candidați, persoane cu o bogată experiență profesională câștigată în occident, trăiesc și activează de ani buni în România.

3. Ce ne propunem?

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov, consiliul director al Organizației Județene Brașov a F.D.G.R. l-a desemnat pe dl. Eberhard-Wolfgang Wittstock, președintele organizației, deputat în Parlamentul României în perioadele 1992-1996 și 1998-2004, semnatarul acestor rânduri.
Ceea ce-mi propun în primul rând, în cazul în care voi obține mandatul la care aspir, este sporirea credibilității autorităților publice locale atât în ochii cetățenilor de rând, cât și în cei ai potențialilor investitori străini, în special din spațiul european germanofon (Germania, Austria, Elveția). În prezent, această credibilitate este destul de șubredă. Din partea unor posibili investitori străini se pot auzi în repetate rânduri comentarii de felul: Vrei să pornești o investiție în localitatea cutare. Te interesezi la primărie. De la cinci persoane cu responsabilitate afli șase păreri diferite. Această stare de fapt trebuie să se schimbe. Investițiile înseamnă  locuri de muncă, iar locurile de muncă înseamnă bunăstare. Alegerea unui reprezentant al Forumului German în funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov va fi desigur un semnal primit cu mare receptivitate de către investitorii străini. Citeam recent că în anul 2011, cele mai mari investiții noi s-au realizat în județele Cluj, Mureș și Prahova. Sper că în viitor, în fruntea unui asemenea clasament va apărea și județul Brașov.
Anul trecut, 2011, a fost anul în care s-au sărbătorit 800 de ani de la prima atestare documentară a Țării Bârsei, zonă ce ocupă o importantă parte a județului. Cu ocazia manifestărilor jubiliare, care au culminat, din punctul nostru de vedere, cu marea Întâlnire a sașilor de pretutindeni, din 17 septembrie 2011, de la Brașov, s-a evidențiat că Țara Bârsei este un teritoriu binecuvântat, cu un nivel de civilizație mult peste media pe țară, care merită un viitor pe măsura trecutului, viitor condiționat de realizarea unor importante proiecte de infrastructură, de care va beneficia întregul județ, dar și județele învecinate. Este vorba în primul rând de aeroport și de autostradă, proiecte care, odată realizate, vor contribui în mod decisiv la dezvoltarea, mai cu seamă economică, a Brașovului și împrejurimilor sale. De aceea, aceste proiecte merită toată atenția și tot sprijinul din partea autorităților publice locale.
Altă temă principală, căreia intenționez să-i acord multă preocupare, sunt politicile din domeniul social, care, cu sprijinul Consiliului Județean, vor trebui regândite și diversificate. Mă gândesc de exemplu la îngrijirea persoanelor vârstnice singure la domiciliul lor, prin grija unui serviciu public specializat.
Nu în cele din urmă doresc să ating un subiect sensibil, cel al corupției, fenomen, se pare, generalizat în societatea românească. Recent, o cunoștință, care trăiește la țară, mi-a povestit următoarea experiență personală: Din inițiativă proprie, a reușit să obțină o donație importantă din străinătate pentru introducerea rețelei de apă potabilă în satul unde domiciliază. A organizat licitația pentru atribuirea lucrării, iar în momentul semnării contractului, reprezentantul firmei a încercat să înmâneze cunoștinței mele un plic, conținând bani, și anume a zecea parte din valoarea contractului, spunând că aceasta este uzanța generală. Cunoștința mea a refuzat plicul, spunând că ea trebuie să plătească firma pentru executarea lucrării și nu invers. De altfel, persoana care mi-a povestit această întâmplare, este unul din candidații noștri la alegerile locale din 10 iunie a.c.
Nu departe de corupție se află și obiceiul larg răspândit în cadrul partidelor politice consacrate de a atribui locuri eligibile, la alegeri, doar celor care cotizează sume importante pentru pușculița partidului. Asemenea practici nu există în cadrul Forumului German. Noi ne alegem candidații în funcție de experiența profesională și profilul moral al acestora și așteptăm din partea lor să ne pună la dispoziție în primul rând bunul renume, de care se bucură în societate.
Stimați cititori, sper că aceste rânduri v-au convins că Forumul German constituie adevărata alternativă la alegerile locale din 10 iunie 2012. Vă invit în consecință să acordați votul dumneavoastră candidaților noștri.

Eberhard-Wolfgang Wittstock
(președinte al Organizației Județene Brașov a F.D.G.R., candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov)

130 de candidați

130 de candidați ai Forumului Democrat al Germanilor din România - Organizația Județeană Brașov la alegerile locale din 2012. 

Listele cu candidați...

25.04.2012

Mandatarul financiar al Forumului Democrat al Germanilor din România - Organizația Județeană Brașov

Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.), organizația județeană Brașov, și-a desemnat mandatarul financiar pentru alegerile locale din luna iunie 2012 în persoana domnului Sterner Richard, director executiv al organizației județene Brașov a F.D.G.R.