• Cercul de lucru manual

 

 a luat fiinţă la 18 aprilie 1991. Membrii sunt doamne cărora le face plăcere să brodeze, croşeteze, coase, dar şi să discute, să fie impreună. În principiu doamnele se întâlnesc în fiecare marţi în sala de lectură din incinta F.D.G.Bv. Pe timpul verii nu au loc întâlniri regulate, dar la diferite ocazii întâlnirile sunt mai dese.

 

 

Întâlnirile nu sunt ore de lucru manual în concepţia clasică. Când sunt împreună, doamnele fac schimb de idei, modele, material, discută, povestesc, fac planuri comune. Zilele de naştere sunt sărbătorite împreună. Lucrul în sine este realizat preponderent acasă. Şi rezultatele sunt remarcabile.

 

 

Deja de Crăciun 1991 a putut fi organizat primul bazar cu obiectele lucrate, pe atunci încă într-un spaţiu pus la dispoziţie de către Parohia evanghelică C.A. “Honterus” Braşov.

 


De atunci bazarele de Crăciun şi de Paşte au devenit o tradiţie, un eveniment social bine frecventat de comunitatea saşilor din Braşov, şi nu numai.
Cwercul de lucru manual din Braşov a participat adesea cu un stand şi la Reuniunea Saşilor din Transilvania organizată anual la Biertan. În ultimii 4 ani, bazarul de Paşte a fost organizat împreună cu cercul de lucru manual din Bartolomeu.

 


Cercul de lucru manual şi-a focalizat activitatea mai ales pe broderiile în cruciuliţe şi pe cele aşa numitele broderii după “modele scrise”. Sunt folosite mapele cu model tradiţionale săseşti a lui Emil Siegerus şi cea ce poartă numele de Herta Wilk, sau se iau modele de pe obiectele brodate vechi.

 


Referitor la modelele scrise, Cercul de lucru manual din Braşov are norocul de a avea o “tiparniţă” proprie, şi anume domana Anna Hedwig, dar şi un aparat de imprimat şi multe modele primite în dar din Freiburg /Germania, în urma desfiinţării cercului de lucru manual din respectivul oraş.

 

 

Cea mai mare parte din încasările obţinute cu ocazia bazarelor este donată Azilului de Bătrâni de la Blumăna, iar restul merge în beneficiul Casei-spital pentru bătrâni, organizaţiei de tineret a Bisericii Evanghelice C.A. Braşov. Donaţii în obiecte sunt făcute regulat sau ocazional şi altor organizaţii (brodarea celor 24 de cămăşi populare pentru formaţia de dansuri tradiţionale săseşti, a celor 8 cămăşi populare pentru fanfara “Ţara Bârsei”, anual şosete tricotate de iarnă pentru copii străzii,  pentru copii din cămine şi pentru locuitorii azilelor de bătrâni de pe raza Braşovului).

 


Această muncă benevolă în interesul comunităţii este recompensată anual printr-o excursie în imediata sau îndepărtata împrejurime a Braşovului, excursie combinată cu vizitarea unor monumente, muzee, cu întâlniri cu membrele unor cercuri de lucru manual din alte localităţi.   

 


Deoarece din totalul de 43 de membre ale Cercului de lucru manual din Braşov 13 doamne, deci mai bine de o treime, au depăşit venerabila vârstă de 80 de ani, şi prestaţiile doamnelor se reduc cu timpul şi cazurile de boală sunt mai dese. Dar în ciuda tuturor impedimentelor, realizările cercului de lucru manual sunt încă considerabile.

 


Doamna Katharina Teutsch excelează în orice tip de lucru manual, cunoaşte încă tehnicile vechi, fără aportul dânsei nu s-ar fi putut finaliza cămăşile de port popular săsesc. Irene Schiten este cea mai harnică în brodat. Doamna Anni Hedwig împreună cu doamnele Edith Schlandt şi Brigitte Grossu – care în paranteză fie spus, nu sunt membre ale cercului – sunt cele mai active în prepararea şi ornarea renumitelor turte dulci, atât de specifice sărbătorilor creştine. Gerda Orzan este mereu gata de acţiune, şi ar trebui enumerate poate toate numele pentru a evidenţia deosebita activitate a fiecărei doamne.

 

 

De la înfiinţare şi până în prezent, coordonatoarea cercului de lucru manual este doamna Krista Sudrigian, ciunoscută tuturor foştilor elevi ai Liceului “Johannes Honterus” din Braşov ca fosta lor profesoară de geografie. Căci cu acelaşi elan şi cu aceeaşi abnegaţie cu care a dăscălit mai bine de 32 de generaţii de elevi doamna Sudrigian activează în cadrul cercului de lucru manual.

 


Este de netăgăduit faptul că existenţa cercului de lucru manual a fost şi este condiţionată  de ajutorul acordat de prieteni şi susţinători, printre care doamna Sigrid Brondel şi Familia Falk, care în prezent  conduc Asociaţia de Ajutorare “Honterus” din Germania, organizaţiile HOG Kronstadt şi “Landsmannschaft der Siebenbürger Sachsen in Deutschland”, fam. Däuwel şi asociaţia lor, tot din Germania, dar şi organizaţii şi persoane fizice din ţară şi din străinătate.




Contact:
Persoană de contact: Gerda Orzan


Str. Băiulescu 2
RO - 500107 Braşov
Tel: +40 (0) 268 511 604
Fax: +40 (0) 268 475 848


E-mail:
office(at)forumkronstadt.ro