• Fanfara "Ţara Bârsei"

 

Prin marele exod al saşilor transilvăneni între anii 1990-1991 s-au autodesfiinţat toate fanfarele saşilor din localităţile Ţării Bârsei. Cu muzicienii rămaşi s-a constituit în 1991 Fanfara "Ţării Bârsei". La început au fost 45 de membrii. În prezent fanfara numără 28 de membrii activi, în proporţie de 1/3 saşi, români, unguri. Fanfara este o formaţie culturală aferentă F.D.G.Bv., care pune la dispoziţie sălile sale pentru 3 repetiţii lunar, asigurând şi transportul muzicienilor având în vedere că aceştia provin din 7 localităţi al Ţării Bârsei. 

 

Repertoriul cuprinde mai ales muzică germană din Boemia (marş, polcă, vals, lied) dar include şi piese complexe, cum ar fi purpuriuri, overturi, prelucrări de cântece populare, mai puţin muzică modernă, însă multe versiuni proprii.

 

Fanfara “Ţara Bârsei” concertează la difertite ocazii: serbări poupulare, sărbători religioase, diferite concerte în sală şi în aer liber, seri culturale, serbări oficiale şi private. Aportul fanfarei este solicitat pe întreg teritoriul ţării deoarece este singura formaţie de acest gen.  
La spectacole membrii fanfarei poartă de regulă uniformele tipice, donaţii din Germania şi Austria, dar cu plăcere poartă şi portul săsesc (chiar şi colegii români şi unguri).

 


Anul 1991 reprezintă pentru fanfara “Ţara Bârsei” nu doar anul înfiinţării ei ci şi anul debutului pe scenă, şi anume în Prejmer, la întâlnirea corurilor din Ţara Bârsei. În afara repetiţiilor (câte 3 lunar) şi a apariţiilor în public (25-35 anual) membrii fanfarei nu desfăşoară împreună.

În afara graniţelor ţării, fanfara a fost de trei ori în turneu: 1992 şi 1994 în Germania, 2002 în Austria, Germania şi Danemarca. În şară, fanfara a avut concerte în nenumărate localităşi, ca de exemplu Bucureşti, Timişoara, Reşiţa, Iaşi, Sibiu, Mediaş, Sighişoara, Sovata, Sinaia, Codlea, Râşnov, Zărneşti, etc.
Fiind singura fanfară săsească de pe teritoriul României, fanfara “Ţara Bârsei” are un steag propriu donat de către domana Sabine Vuşmuc cu ocazia jubileului de 10 ani de existenţă. 


Fanfara “Ţara Bârsei” a scos douä CD uri până în prezent.
De la înfiinţara şi până în prezent (15 ani) fanfara “Ţara Bârsei” a cunoscut 350 de apariţii în ţară si în străinătate. 

 


Vasile Glavan
Dirijorul fanfarei “Ţara Bârsei”

 

Contact:
 Str. Băiulescu 2
 RO - 500107 Braşov
 Tel: +40 (0) 268 511 604
 Fax: +40 (0) 268 475 848
Mobil: 
+40 (0) 744 978 936 


 E-Mail: office(at)forumkronstadt.ro