Notă întocmită de Comisia Română pentru Aplicarea Armistițiului, Nr. 3.869

Notă intocmită de Comisia Română pentru Aplicarea Armistițiului, Nr. 3.869, către Comisia Aliată de Control, în atenția generalului Vinogradov, cu privire la condițiile de deportare a cetățenilor români de etnie germană. (ACNSAS, fond Documentar, dosar nr. 11695, ff. 110-111)

Click pentru detalii
Click pentru detalii

9 ianuarie 1945. Scrisoarea de protest a lui Dinu Brătianu

9 ianuarie 1945. Scrisoarea de protest a lui Dinu Brătianu faţă de deportarea etnicilor germani, adresată primului-ministru, Nicolae Rădescu.
„Noi nu putem să ne permitem să fim de acord cu măsurile luate împotriva unei categorii de cetățeni români... Ne întoarcem astfel, pe un drum diferit, la diferențe rasiale, suprimarea cărora era una din condițiile armistiuțiului.”
(ACNSAS, fond Documentar, dosar nr. 13773, ff. 16-18)

Click pentru detalii
Click pentru detalii
Click pentru detalii

10 ianuarie 1945. Scrisoarea Ambasadei Britanice de la Moscova, adresată lui V.M. Molotov

10 ianuarie 1945. Scrisoarea Ambasadei Britanice de la Moscova, adresată lui V.M. Molotov, în care se prezintă reacția diplomaților britanici din România față de deportarea populației de etnie germană în URSS. Această reacție a venit ca urmare a protestelor ministrului de Externe, Constantin Vișoianu, cu privire măsurile de deportare în URSS  și  încălcarea condițiilor prevăzute în Armistițiu.
(ACNSAS, fond Documentar, dosar nr. 13773, f.19)

Click pentru detalii

12 ianuarie 1945. Scrisoare oficială (fotocopie) întocmită de generalul Cortlandt V. R. Schuyler

12 ianuarie 1945. Scrisoare oficială (fotocopie) întocmită de  generalul Cortlandt V. R. Schuyler, reprezentantul guvernului american în cadrul Comisiei Aliate de Control din România, adresată omologului său rus, generalul  Vladislav Petrovici Vinogradov, locțiitorul acestei comisii în România, cu privire la poziţia guvernului  SUA  faţă de  problema deportării germanilor din România în URSS.     
(ACNSAS, fond Documentar, dosar nr. 13773, f.26)


Click pentru detalii

13 ianuarie 1945. Memoriul guvernului român cu privire la deportarea etnicilor germani în URSS

13 ianuarie 1945. Memoriul guvernului român cu privire la deportarea etnicilor germani în URSS, tradus în limba engleză și transmis prin intermediul reprezentanților americani către generalul Vladislav Petrovici Vinogradov.
(ACNSAS, fond Documentar, dosar nr. 13773, ff. 5-7)

Click pentru detalii
Click pentru detalii
Click pentru detalii